Wat voor effect heeft stress op de huid?

Wat voor effect heeft stress op de huid?

DE HUID ALS STRESSBAROMETER

Stress wordt al geruime tijd als een verergerende of uitlokkende factor beschouwd van veel huidaandoeningen. Omgekeerd zijn sommige huidaandoeningen zoals psoriasis, eczeem, acne en jeuk, bronnen van stress. Dit is vooral te zien bij mensen die veel piekeren over hun aandoening en degenen die last hebben van jeuk en daarom gaan krabben. De huid is een relationeel orgaan dat een belangrijk aspect is van ons uiterlijk. Door stress kunnen we letterlijk en figuurlijk niet goed in ons vel zitten.

CORTISOL, DE BOOSDOENER

Als je stress hebt maak je cortisol aan. Cortisol zorgt ervoor dat we kunnen omgaan met stress. Maar wanneer we langdurig een verhoogd cortisolspiegel hebben, heeft dit een negatieve uitwerking. We worden dikker, onze bloedvaten gaan kapot, we raken vermoeid en somber. Ook ondervinden we negatieve symptomen aan onze huid zoals:

Vochtarm: door langdurige stress wordt de productie van cortisol verhoogd, deze verstoord de vochthuishouding. De barrièrefunctie van de huid beschadigt, hierdoor wordt het vocht in de huid minder goed vastgehouden waardoor de huid op den duur vochtarm wordt. Dit resulteert in een vochtarme huid met droogtelijntjes.
Dof: Als gevolg van een verminderde doorbloeding krijgt de huid minder zuurstof en noodzakelijke voedingsstoffen. Ook worden afvalstoffen minder goed afgevoerd. Hierdoor kun je een grauwe, doffe huid krijgen.
Fijne lijntjes: chronisch verhoogde cortisolspiegels zorgen niet alleen voor vochtverlies, waardoor je huid er meer gerimpeld uit gaat zien, ze beschadigen ook het collageen. Daarnaast zorgt chronische stress voor meer vrije radicalen, deze vrije radicalen vallen je genetische informatie in je cellen aan. Hierdoor ga je eerder tekenen van veroudering vertonen. Door de constante spierspanning bij stress kunnen bovendien permanente rimpels ontstaan.
Vermoeide oogleden: stress zorgt vaak voor slapeloze en onrustige nachten, wat weer zorgt voor vermoeide en gezwollen oogleden.
Rosacea/ roodheid: stress kan de huidaandoening rosacea verergeren of triggeren. En omdat stress je immuunsysteem verzwakt kan rosacea meer en langduriger opvlammen.
Acne: Door stress wordt de barrièrefunctie van onze huid verstoord, waardoor onze huid vatbaarder is voor bacteriën en we eerder bacteriële infecties oplopen. Hierdoor wordt acne verergert.
Eczeem: Doordat het immuunsysteem wordt onderdrukt, loop je veel sneller ontstekingen op. In periodes dat iemand zich angstig of gestrest voelt verhoogt de frequentie van het krabben vaak en dit maakt de huidirritatie en eczeem erger.
Psoriasis: Stress kan een grote factor spelen in het ontstaan van psoriasis, omdat het immuunsysteem chronisch is verlaagd. Hierdoor ben je lange tijd vatbaarder voor ziektes. Zelfs wanneer je geen tekenen ziet van psoriasis, kan stress de trigger zijn.
Urticaria: Door stress komt het stofje histamine vrij, dit is een ontstekingsreactie die inspanningsurticaria kan veroorzaken.
Jeuk: Emotionele stress kan jeuk of zelfs een jeukende uitslag veroorzaken, die op de meeste lichaamsdelen kan voorkomen, vooral op de achterkant van de nek en de onderarmen.

Onze huid is een perfecte stressbarometer. Het is dus belangrijk om te voorkomen dat stress verergert door onze stress te beheersen. Op dezelfde manier helpt een goede stressbeheersing bepaalde aandoeningen te voorkomen. Dus weg met stress!

Bron: Beautyspot.nl

Basis-plus-behandeling met anti stress massage(extra’s)

Powernap-behandeling